Karabük Belediyesi’nde Kriz Çatlağa Dönüştü

Karabük Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı atamalarında yaşanan kriz sonunda istifa çatlağına dönüştü.

Belediye seçimlerinin ardından Ak Partili Başkan Özkan Çetinkaya’nın yardımcılarının kimler olacağı sürekli tartışma ve gündem konusu olmaya devam ediyor.

31 Martta yapılan mahalli idareler seçimlerinde 15 yıllık MHP ve Rafet Vergili dönemi sona ermiş, Ak Parti’nin adayı Özkan Çetinkaya Karabük Belediye Başkanı olarak seçilmişti.

Yapılan seçimler sonrası Karabük Belediyesi’nde Belediye Başkan Yardımcılıkları ve müdürler düzeyinde yeni yapılanmanın nasıl ve kimlerle olacağı gözlenmeye başlanmıştı.

Özellikle Belediye Başkan Yardımcılıkları ile ilgili tartışmalar gündemden hiç düşmezken henüz açıklanmamakla birlikte diğer belediye meclis üyelerinin gönlü ve rızası alınmadan tercih edilen ikili var olan krizi çatlağa dönüştürdü.

Seçimler sonrasında Kontenjan 1. Sıra adayı yılların hocası Nevzat Türkkan, Özel idare genel sekreterliğinden emekli yılların tecrübesi Mehmet Uzun, iş insanları Begüm Cefakar, Murat Karagül ve İrfan Topçu ve Samet Sarıtaş isimleri başkan yardımcısı olacaklar şeklinde sürekli anılmıştı.

Bazı isimler üzerinde oluşan tepkiler üzerine birkaç aylığına başkan yardımcılığı tespiti ötelenerek rafa kaldırılmıştı.

FATİH USTAOĞLU VE BEGÜM CEFAKAR

Tüm tartışmalar sürerken Ak Parti Belediye Meclis Üyesi gurubunun tamamının gönlü, rızası alınmadan Fatih Ustaoğlu ve Begüm Cefakar’ın Karabük Belediye Başkan Yardımcıları olarak tespit edildiği ve gerekli yazışmaların yapıldığı ortaya çıktı.

YENİCE YERİNE SAFRANBOLU TERCİHİ

Kimlerin Belediye Başkan Yardımcısı olacakları konusunda ortaya çıkan isimler ile ilgili adı sürekli gündeme gelen Murat Karagül’ün Yenice’de oturmasının parti içerisinde bazı kişiler tarafından engel olarak gösterilmişti. Cefakar ve Ustaoğlu isimlerinin netleşmesi üzerine ise Karagül’ün benim Yenice’de ikamet etmem birileri tarafından engel gösteriliyordu. Safranbolu'da oturan Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya'dan sonra şimdi de Safranbolu’da ikamet eden iki isim başkan yardımcısı olarak tespit edilmiş. Bu  Karabük merkez yerine, Yenice yerine Safranbolu tercihi değil mi, Karabük Safranbolu'dan mı yönetilecek şeklinde eleştirilerini dile getirdiği ifade ediliyor.

Parti ayrımı yapılmaksızın Yenice menfaatlerinde kilitlenmeyi bilen Yenicelilerin ise bu açıklamalar karşısındaki tavrı merak ediliyor.

İŞ İNSANI OLMASIN

Öte yandan Karabük Belediye Başkan Yardımcılıklarının tespitinde verimlilik açısından iş insanı olmamasının daha uygun olacağını bazı Ak Partili yetkililer öne sürmüştü. Bu yüzden de belediye meclisindeki adı geçen iş insanlarının tercih edilmemesini istemişlerdi. Son gelişme karşısında şimdi partililer soruyor Begüm Cefakar iş insanı değil mi?

BAŞKAN YARDIMCILIKLARI SÖZÜ VERİLENLER!

Diğer yandan en çok konuşulanlardan biriside seçimlerin kazanılabilmesi adına verilen başkan yardımcılığı sözleri. Ak Parti yetkilileri hiç kimseye böyle bir söz ve vaat verilmediğini ikili görüşmelerde söylüyorlar. Ancak başta Murat Karagül olmak üzere birçok isme başkan yardımcılığı vaat edildiği ve seçim sathında bu vaat üzerine mahallelerde çalışmalar yapıldığı biliniyor.

YILLARIN TECRÜBESİ ERİK, UZUN VE TÜRKKAN

Bir başka tartışma konusu da Yıllardır belediye meclis üyeliği tecrübesi olan Hüseyin Erik, 30 yılı aşkın özel idare genel sekreterliği görevinden emekli olan Mehmet Uzun ve Eğitimci Nevzat Türkkan’ın devlet tecrübelerinden istifade etmenin neden tercih edilmediği noktasında. Zira listenin birinci sırasına konulan Mehmet Uzun’un başkan yardımcılıklarından birisine getirilmesine kesin gözü ile bakılıyordu.

KRİZ ÇATLAĞA DÖNÜŞTÜ

Tüm bu gelişmeler sonrasında ötelenen kriz, yapılan tercihler ile çatlağa dönüştü. Geçmiş süreç de de istifa etti ediyor diye gündeme gelen Murat Karagül’ün Ak Parti Belediye Meclis Üyeliği’nden istifa edeceği ve bağımsız belediye meclis üyesi olarak çalışmalara katılacağı öğrenildi. Karagül’ün yanı sıra kendilerinin rızası alınmadan hatta seçimlerde verilen sözler unutularak yapılan belediye başkan yardımcılığı tercihinden rahatsız olan birkaç isminde aynı şekilde istifa edeceğine dair siyasi kulislerde bilgiler dolaşmaya başladı.

Editör: Sait Alıcı