Uzman Diyetisyen Tuğçe Çetin, Ramazan ayı için sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulundu. Çetin, oruç tutan vatandaşların sahur ve iftarda nasıl beslenmeleri gerektğine dikkat çekti

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, uzman diyetisyen Tuğçe Çetin, oruç tutanlar için beslenme alışkanlıklarının  değişmesinin vücuttaki etkilerini paylaştı.
 

Yanlış Beslenme Kilo Artışına Sebep Olabilir


Çetin açıklamasında şunları belirtti; “Ramazan ayı hem manevi hem de fiziksel olarak arınma dönemi olarak görülse de beslenme alışkanlıklarının değişmesi vücudumuz üzerinde önemli etkiler yaratabilir. Uzun süren açlık sonrası yapılan yanlış besin tercihleri sindirim sorunlarına, kan şekerinde dengesizliklere ve kilo artışına sebep olabilir. Bu nedenle sahur ve iftarda dengeli ve sağlıklı beslenmek büyük önem taşır. Ramazan ayına sayılı günler kala beslenmemizin nasıl olması gerektiğine değinelim.
 
Sahurda Neler Tüketilmeli?


Sahur, gün boyunca enerjik kalmanızı sağlayacak bir öğündür. Bu öğünde uzun süre tok tutan ve kan şekerini dengede tutan besinler tercih edilmelidir. Protein Kaynakları: Yumurta, peynir, yoğurt, süt ve kuruyemişler tokluk süresini uzatır. Tam Tahıllar: Tam buğday ekmeği, yulaf veya çavdar ekmeği gibi kompleks karbonhidratlar daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Sağlıklı Yağlar: Zeytinyağı, avokado ve ceviz gibi sağlıklı yağlar enerji dengenizi korur. Salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, turşu ve aşırı tuzlu peynirler susuzluğu artırabilir bu sebepten aşırı yağlı, tuzlu ve işlenmiş gıdalardan uzak durmaya özen gösterin.

İftarda Nasıl Beslenmeli?

Uzun süren açlık sonrası mideyi aniden doldurmak yerine iftarı hafif ve dengeli bir şekilde yapmak sindirimi kolaylaştırır. Yemeğe bir bardak su veya hurma ile başlangıç yapalım ve çorbayla devam edelim. Ana yemekte dengeli bir tabak olarak protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren bir öğün tercih edin. Izgara tavuk, balık veya et ile birlikte bulgur pilavı ve zeytinyağlı sebzeler ideal bir kombinasyon olabilir. Aşırı hızlı yemek yemek mide rahatsızlıklarına sebep olabilir yemekleri yavaş yiyerek bolca çiğnemeye özen gösterin. Yemek sırasında ve sonrasında bol su tüketmeyi unutmayın. Kızartmalar, aşırı yağlı ve şekerli tatlılar sindirimi zorlaştırabilir ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Ağır yağlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçının.
 

Tatlı ve Ara Öğün Önerileri
 

İftardan sonra hafif tatlılar veya sağlıklı atıştırmalıklarla kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz: Güllaç, meyve tatlıları veya yoğurtlu tatlılar iyi birer alternatiftir. Çiğ kuruyemişler ve meyveler sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.
Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenerek hem bedeninizi hem de ruhunuzu arındırabilirsiniz. Unutmayın, doğru beslenme ile bu mübarek ayı daha enerjik ve huzurlu geçirebilirsiniz. ”

Kaynak: buse akbıyık