Safranbolu'nun gelişen yerleşim alanlarından biri olan Yazıköy'de su sorunu kördüğüm oldu. Susuzluk yüzünden vatandaşlar zor anlar yaşıyor. Zaman zaman susuzluk nedeniyle kavga varan gerginliklerde yaşanıyor. Hijyenin son derece önemli olduğu pandemi döneminde Yazıköy sakinleri su sorununun biran önce çözülmesini istiyor.
Tarihi ve kültürel yapısının yanı sıra nüfus yoğunluğu açısından Safranbolu'nun en kalabalık köylerinden olan Yazı Köy'de pandemi sürecinde yaşanan su sıkıntısı vatandaşları çileden çıkardı. Safranbolu'da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan binalarla Yazıköy yeni bir yaşam alanı oldu. Yazıköy'de nüfusun artmasıyla birlikte su sıkıntısı yaşanmaya başladı. TOKİ ile birlikte yeni farklı şirketlerin de yaşam alanı oluşturduğu Yazıköy'de uzunca bir süredir su kıtlığı yaşanıyor. Son yıllarda başlayan hobby bahçeleri ve kır evlerindeki artış da su talebine eklenince iyice içinden çıkılmaz hal aldı.
KUYULAR KURUDU
Yaşanan su sorunu ile ilgili çözüm bulunması noktasında İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen eleştirilerin odak noktası oldu. Mağdur olan vatandaşlar; "Kendisi de bu köylü. Kendi köyünün su derdine bile çözüm bulamayan bir il genel meclis başkanı olur mu? " şeklinde eleştirilerini dile getiriyorlar.
Başkan Ahmet Sözen ise kuyuların kuruduğunu çözüm bulmak için var güçleri ile çalıştıklarını söyledi. Sözen; " Yazıköy son yıllarda çok hızlı büyüdü. Yapılaşmanın yanında çok sayıda bağ bahçe de mantar gibi çoğaldı. İnsanlar evlere içme ve evde kullanım için sağlanan suyu bahçe sulamada kullanmaya başladı. 3-5 dönüm bahçesini, havuzlarını bile evlere tahsis edilen su ile sulamaya başladılar. Üzerine bir de mevcut kuyularımız kurumaya başlayınca doğal o k susuzluk yaşanmaya başladı. Çözmeye gayret gösteriyoruz. Mevcut kuyuları temizleyip yeni kuyuları hızlı şekilde açacağız. " dedi.
Susuzluk yüzünden köy halkının mağdur olduğunu ifade eden Köy Muhtarı Deniz Tüzer ise su sorununun çözülmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 2 Ağustos Pazartesi günü sondaj çalışması başlatacaklarını belirten Tüzer; "Bu şekilde çözmeye çalışacağız. Ama ne kadar başarılı olacağımızı bende bilemiyorum. " dedi
Bayramda memleketine gelen vatandaşlar nedeniyle nüfusun daha da arttığını sözlerine ekleyen muhtar Tüzer, su kuyularının tam kapasite ile çalıştığını ve bayramdan sonra vatandaşların daha da mağdur olduğunu belirtti.
Köyde yaşayan vatandaşlar ise depolama ve taşıma suyla ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ifade ederken özellikle hijyenin önemli olduğu pandemi dönemin de su sorununun biran önce çözülmesini istiyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Karabük Derin Haber sitemize
abone olun.