Genel

Tam Kapanma Süreci Ne Zaman Bitiyor?

Abone Ol
17 Mayıs 2021 tarihinde bitecek olan "Tam Kapanma Süreci"nin ardından ülke genelinde ne gibi önlemlerin devam edeceği ve hangi kısıtlamaların uygulanacağı merak ediliyordu. İçişleri Bakanlığı tam kapanma sürecinin bitmesine saatler kala yeni bir genelge yayınladı. Genelgeye göre tam kapanma sürecinden uygulanan "Kademeli Normalleşme" kuralları devam edecek.  Tam Kapanma sürecinin ardından birçok vatandaş ve yerel esnaf kısıtlamaların kalkmasını ve biraz da olsa ekonomik o k rahatlayacaklarını umuyorlardı. Fakat İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "Kademeli Normalleşme" genelgesini öğrenen birçok kişi sosyal medyadan genelgeye isyan etti. 1 Haziran'a kadar devam edecek olan Kademeli Normalleşme kararlarını eleştiren kullanıcılar "Tam Kapanma Sürecinin" mantığını anlamlandıramadığını ifade ediyor. Yaklaşık 3 hafta süren tam kapanma süreci yarın saat 05.00'da sona eriyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında vakaların en az seviyeye indirmek isteyen hükümet tedbirleri elden bırakmak istemiyor. Bir yandan aşılama süreci devam ederken bir yandan da toplumsal hareketliliği kontrol altında tutmak isteyen yetkililer " Tam Kapanma Süreci"nin ardından 1 Haziran 2021 tarihine kadar "Kademeli Normalleşme"ye geçileceğini açıkladı. "Kademeli Normalleşme Sürecinde" kurallar nasıl olacak? İşte detayları;

"Sokağa Çıkma Kısıtlaması"

Kademeli Normalleşme Dönemi'nde hafta içi saat 21.00'dan sonra sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek. Bununla beraber haftasonu da sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

- Hafta içi: 21.00-05.00 saatleri arasında,

- Hafta sonu: Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. 

65 yaş ve üzeri kişilerden iki doz Covid-19 aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için, herkese uygulanan kısıtlamalar dışında ilave bir sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Hakkı olmasına rağmen Covid-19 aşısı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, hafta içi sadece 10.00-14.00 arasında sokağa çıkabilecek.

"Sokağa Çıkma Kısıtlaması Uygulanmayan Günlerde Şehirler Arası Seyehat Serbest"

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmayacak. Bununla beraber sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde özel araçla seyahate ancak zorunlu hallerde izin verilecek. 

"Kademeli Normalleşmede Yeme- İçme Yerleri Müşteriye Yine Kapalı Olacak"

  • Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis hizmeti verilecek.
  • Hafta sonralarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis yapabilmeleri,
  • 17 Mayıs-1 Haziran arası kademeli normalleşme döneminde aşağıda sayılan işyerlerinin faaliyetlerine geçici o k ara verilmesine devam edilecektir

Kademeli Kapanma Sürecinde Kapalı Olan İş Yerleri İse Şu Şekilde Belirlendi;

  • - Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri,
  • - Sinema salonları,
  • - Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,
  • - İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları,
  • - Halı saha, yüzme havuzu, spor salonları,
  • - Hamam, sauna ve masaj salonları,
  • - Lunaparklar ve tematik parklar.
  • Tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. işyerleri hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.

  • Alışveriş merkezleri (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları kapalı olacaktır.

  • Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında da izin verilmeyecektir.

  • Pazaryerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları ise pazaryerleri kurulmayacaktır.

  • Online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere/adrese servis şeklinde çalışabileceklerdir.

  • Çay ocaklarının masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilmeleri,

Kamu Kurumlarındaki Mesai Uygulamaları

- Kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai uygulamasının başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 o k uygulanacak.

- Uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edilecek.

Kreşler ve Anaokulları Faaliyetlerine Devam Edecek

- Kreşler ve anaokullarının faaliyetlerine devam edecek.

- Diğer okul ve sınıf seviyeleri için MEB’in açıklamasına uygun hareket edilecek.

Toplu Etkinlikler

- STK, sendika, meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklerine dair kısıtlamanın 1 Haziran’a kadar uzatıldı.

Nikah ve Düğünler

- Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte halen uygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinliklerin yapılmaması uygulamasına, 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam edilecek.

Sosyal Bakım Yerlerine Ziyaretçi Kısıtlaması Uygulanmaya Devam Edek

- Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde uygulanmakta olan ziyaretçi kısıtlamasının 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Konaklama Tesisleri

- Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleşim sahası içerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme-içme yerlerinin (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilmesi,

- Konaklama tesislerinden yapılan ve ödemesi gerçekleştirilmiş rezervasyonu bulunan kişilerin şehirlerarası seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olabilmeleri,

- Kapalı alanlarında bulunan lence merkezlerinin kapalı tutulması,

- Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmemesi, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına fiziksel mesafe kurallarına azami özen gösterilmesi,

Toplu Taşıma Araçları

- Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçları için uygulanmakta olan % 50 kapasite sınırlamasına devam edilecek. 

- 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler/çocuklarımızın şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

{ "vars": { "account": "G-EPVZXX591W" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }