ARŞİV

“Safranbolu Lokumu” ve “Safranbolu Safranı” na Denetim

Abone Ol

Safranbolu’yla özdeşleşen “Safranbolu Lokumu” ve “Safranbolu Safranı” nın denetimleri 19-21 Temmuz 2017 tarihleri arasında Safranbolu’da gerçekleştirildi.

Denetime, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Acar, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Safranbolu İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Demir, Safranbolu Ziraat Odası Başkanı Fedai Acar, TOBB Akademik Danışmanı Yrd.Doç.Dr.İsmail Şahin, TOBB Coğrafi İşaretler uzmanı Sibel Aygün, TSE Gıda Sektörü Müdürü Hacer Nihal SAYAR, Safranbolu Lokumu’nun üreticisi ve aynı zamanda tescil sahibi olan Safranbolu Lati Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yetkilisi İbrahim Partal, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın, Safranbolu Lati Gıda San. ve Ticaret Limited Şirketi’nin coğrafi işaretler danışmanı Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener ve konuyla ilgili diğer yetkililer katıldı.

Denetim kapsamında, coğrafi işaretlerin tescil belgesinde oluşturulan denetim komisyonu üreticilerle bir araya geldi. Denetim komisyonu tarafından Coğrafi işaretlerin üreticileri yerinde ziyaret edildi ve üreticilere denetimin önemi anlatı k şartnameye uygunlukları açısından da denetim gerçekleştirildi.

Denetimde konuşan Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Acar; “Dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında gösterilen ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Safranbolu İlçemiz turizm açısından önemli bir coğrafi konumdadır. Ülkemizde yapılan araştırmada 3.000 üzerinde coğrafi işaretlerimizin ve geleneksel ürünlerimizin olduğu bilinmektedir. Görüldüğü o ki ülkemiz coğrafi işaretler konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. 21.07.2017 tarihi itibariyle 209 coğrafi işaretin tescilli yapı k koruma altına alınmıştır. Bu kapsamda İlçemizin adı ile özdeşleşen coğrafi işaretlerimizden biri olan “Safranbolu lokumu” mahreç işareti ile, “Safranbolu Safranı” ise menşe işareti ile koruma altına alınmıştır. Gerek mahreç ve gerekse menşe işaret o k tescili yapılan coğrafi işaretlerimizin bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bizler için önemlidir. İlçemizde koruma kapsamına alınacak coğrafi işaretlerimiz için araştırmalar devam etmekte ve neticelenmesi ile birlikte yeni başvurularımız yapılacaktır.” dedi.

Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener de konuşmasın da; “Tescilli coğrafi işaretlerin 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre ilk denetim raporları 10 Ocak 2018 tarihine kadar Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulması zorunludur. Kanun ile gelen denetimler sonucunda 22.05.2006 tarihi itibariyle koruma altına alınan “Safranbolu Lokumu “ ile “ 21.05.2009 tarihi itibariyle koruması sağlanan “Safranbolu Safranı” ibareli coğrafi işaretlerimizin denetimi gerçekleşmiştir. Bu denetimlerin tescil sahipleri açısından bir ilk olması diğer tescil edilmiş coğrafi işaretlerimizin, denetimleri için de örnek teşkil etmektedir. Denetimde asıl hedef tescil belgesinde ki şartnameye uygun o k üretim yapan gerçek üreticilerin korunması, Coğrafi işaretin gerçek değerinde satışa sunulması, buna bağlı o k coğrafi işaretlerin marka değerinin saptanması, bilinçli tüketici profilinin oluşturulması, orijinalinden uzak olan ancak coğrafi işaretin ismini kullanan gerçek olmayan üreticiler ile mücadele edilerek bir mirasın ve tarihi kültürün gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasıdır. Diğer önemli bir husus ise “SAFRABOLU LOKUMU” ve “SAFRANBOLU SAFRANI” na HAK ETTİĞİ DEĞERİ VEREBİLMEKTİR.“ dedi.

Safranbolu Safranı” nın tescil sahibi olan Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner konuşmasında; ''Dünyada üretilen diğer safranlardan renk, aroma ve renklendirme özelliği bakımından kalitesi yüksek olan ağırlığının 100 bin katı kadar boyama bulunan Safranbolu Safranımıza sahip çıkalım. “ dedi.

Safranbolu Lokumu” tescil sahibi ve aynı zamanda üreticisi olan Safranbolu Lati Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yetkilisi İbrahim Partal konuşmasında ; “Coğrafi işaretimize özel sektör o k sahip çıkmaktayız. Başvuru tarihimizden başlayarak bugüne kadar coğrafi işaretimizin marka değerini düşüren üreticiler ile mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Burada ki amaç elbette ki coğrafi işaretimizin korunması ve marka değerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasıdır. Safranbolu Lokumu Üreticisi o k, diğer lokum üreticilerine de örnek olması için ilk denetimi imalathanemizde gerçekleştirdik. Bu denetimler sayesinde gerçek üreticilerin kenetlenmesi sağlanacak ve coğrafi işaretimiz hak ettiği değeri şüphesiz ki bulacaktır. Avrupa Birliği’ne coğrafi işaretimizin başvurusunun yapılması için diğer üreticiler ile bir araya gelerek ön çalışmalar başlatılmıştır. ”dedi.

 

 

{ "vars": { "account": "G-EPVZXX591W" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }