“Safranbolu Lokumu Neden Diğer Lokumlardan Farklı”
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Safranbolu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Safranbolu Lokumuna talep arttı. Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’da lokum üreticileri Kurban Bayramı mesaisi yapıyor.
Tarihi mirasının yanı sıra doğal yapıları ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Safrabolu Esnafı tarihi çarşıya gelen konuklarını Safranbolu lokumları ve Safran kolonyaları ile karşılıyor. Özellikle Safranlı ve çifte kavrulmuş lokumu ile ünlenen Safranbolu Lokumları bunun yanı sıra damla sakızlı, çikolatalı, sade, güllü ve fıstıklı gibi çeşitlerini de konuklarının beğenisine sunuyor.
Koronavirüs salgının kontrol altına alınması ve yasakların kaldırılması ile beraber hareketli günler yaşayan Safranbolu, 9 gün sürecek bayram tatilinde daha fazla ziyaretçi bekliyor. İlçeye gelecek olan yerli ve yabancı turistler için bayram hazırlıklarını sürdüren lokum üreticileri 100 ton Safranbolu Lokumunu konukları için hazırlıyor. 10 lokum imalathanesinde üretilen lokumların kilosu çeşitlerine göre 25 lira ile 120 lira arasında satılıyor.
“Safranbolu Lokumu Neden Diğer Lokumlardan Farklı”
Bakır kazanlarda üç buçuk saat kaynatı k oluşan Safranbolu lokumunun en önemli özelliği diğer lokum göre hafif olması ve boğazı yakmaması.
Lokum üreticisi Erdinç Sezer, 1 Temmuz’daki kısıtlamaların kalkması sonrası hem yurt içi hem de yurt dışından yoğun bir taleple karşılaştıklarını söyledi.
Siparişlere yetişmek için 20 gündür yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Sezer, “Pandemiden önceki işi henüz yakalamayayız. Fakat geçen seneye göre iyiyiz. Sadece bizim firmamız şu an 15-20 ton lokum üretimi yaptı. Bunun yarısına yakınını Bayramda Safranbolu’ya gelen misafirlerimize sunacağız, geri kalanını ise yurt içi ve yurt dışından gelen taleplere gönderiyoruz. Her keseye göre üretim yapıyoruz. 25 TL ile 120 TL arasında lokum çeşitlerimiz var” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir