"Yerel Mutfakla Beraber Yerel Hafıza da Güçleniyor"
Programda konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada Ulus rası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında belirlenen "Yerel Mutfak" yan teması sayesinde yerel hafızanın da güçlendiğini belirtti.Bir kent; geçmişinin ve kültürünün aynasıdır. Şehirlerin karakterlerini, yaşadıkları belirler. Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. Sahip olduğu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu 'Dünya Kenti' ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 de 'Dünya Miras Listesine' dahil edilerek artık tüm insanlığın ortak mirası haline gelmiştir.
Bireysel korumacılığın nadir örneklerinden olan kentimiz, dünyaya mal olduğu için artık korunması gerekli bir kent haline gelmiştir. Bu kültürel mirasın kendine yakışır şekilde tanıtımının ve korunmasındaki sürekliliğin sağlanması için ciddi ve kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Bu doğrultuda geçtiğimiz yıllarda önce Akçasu Kanyon projesi ve çarşı içerisindeki 62 dükkânın cephe restorasyonu yapı k turizme kazandırılmıştır. 2021 yılında da tarihi çarşının en özel yerlerinden biri, adeta kalbi de diyebileceğimiz Asmaaltı'ndaki 23 Tescilli Yapının restorasyon çalışmaları başlamış ve geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştır. Açılışını da bugün gerçekleştirmekteyiz. " ifadelerine"> yer verdi.
Karabük Valisi Fuat Gürel ise yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerin geleneksel hale getirilmesinin zor olduğunu ifade ederek geçmişten günümüze emek veren herkese teşekkür etti. Vali Gürel Safranbolu gibi turistik bir yerde bu tür etkinliklerin her ay düzenlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
23. Ulus rası Altın Safran Belgesel Film Festivali ikinci gününde çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Editör: Haber Merkezi