Safranbolu Belediyesi, Başkan Mimar Elif Köse öncülüğünde başlattığı tarımsal üretim projelerini her geçen yıl genişletiyor.

Yazıköy Üretim ve Uygulama Birimi’nde Ziraat Mühendisi Pınar Uslu'nun koordinasyonunda profesyonel eller tarafından üretilen çiçekler ve tarımsal ürünlerin yanı sıra kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarının vazgeçilmez ürünü lavanta, üç yılda üretimini üç katına çıkardı.

Safranbolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı Yazıköy Üretim ve Uygulama Birimi, bölgenin gözbebeği olma yolunda hızla ilerliyor. 2020 yılında Başkan Elif Köse tarafından başlatılan çalışmalar, bugün yüzbinlerce çiçek ve binlerce dönüm alanda ata tohumu ile üretilen organik sebze ve meyvelerle devam ediyor. Üretilen çiçekler arasında kadife, horoz ibiği, çuha, sardunya, begonya ve petunya bulunurken, tarım ürünlerinde maniye domatesi, sivri biber, üçburun biber, acı biber, kapya biber, dolma biber, patlıcan, kavun, şeker fasulyesi, salatalık, maydanoz, bamya, mısır, balkabağı ve sakız kabağı yer alıyor. Ayrıca, lavanta ve çavuş üzümünün hasatları da gerçekleştirilecek.

Yaklaşık üç yıl önce 500 metrekare alanda ekilen lavanta bitkisi, bu süre içinde üretimini üç katına çıkararak 1.500 metrekare alanda hasat yapılacak duruma geldi. Bir buçuk dönümlük alanda üretilen lavantadan bu yıl yaklaşık 2 litre yağ ve 150 litre su elde edilmesi planlanıyor. Lavanta yağı ve suyu, cilt bakımı ve zararlı haşerelerin giderilmesi için kullanılacak ve küçük tüpler halinde halka satışı yapılacak.

Yazıköy Uygulama ve Üretim Merkezi’ni gözbebeği projelerinden biri olarak nitelendiren Başkan Elif Köse, iklim ve gıda krizinin kapıda olduğuna dikkat çekerek tüm halkı tarıma dayalı üretim yapmaya davet etti. Ayrıca, Ziraat Mühendisi Pınar Uslu başta olmak üzere serada görevli mesai arkadaşlarına özverili çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Halkın talepleri üzerine üretim alanı genişletilen ve 1.000 metrekare alanda üretilen maniye domateslerin bu yıl en yüksek satışının yapılması bekleniyor. 18 dönüm arazi üzerinde yer alan uygulama ve üretim biriminde, 400 metrekare de Safranbolu’nun değeri olan çavuş üzümüne ayrıldı. Temmuz ayı sonunda tarımsal ürünlerin hasat edilerek satışlarının Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi’nde başlaması bekleniyor.

Whatsapp Image 2024 06 12 At 09.18.23

Whatsapp Image 2024 06 12 At 09.18.21

Editör: Haber Merkezi