Milletvekili Ünal TBMM'de Karabük'ü Anlattı
3 Nisan 1937 tarihi de Karabük için böylesine önemli ve anlamlı bir tarihtir. Bu tarihte modern Türkiye'nin endüstriyel atılımlarına öncülük eden Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelinin atıldığı gündür. Ayrıca 78'inci il olan Karabük'ün de temelinin atıldığı gündür. Çeltik tarımından çelik endüstrisine geçmesiyle 13 hanelik bir köyden merkez nüfusu 120 bine ulaşmış bir il doğmuştur. Sanayileşme hareketini başlatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve ülkemizin bu ilk ağır sanayi tesisi olan KARDEMİR’in kurulmasında ve bugünlere kadar yaşatılmasında emeği geçenlere minnet ve şükran duygularımızı Karabük halkı adına ifade etmek istiyorum” dedi.
Ünal, KARDEMİR’in kuruluşundan itibaren hızlı bir şekilde büyüdüğünü de söyledi.
Türkiye’nin yıllardır inşaat demirinden profiline, demir yolu rayından demir-çelik döküm mamulüne kadar her türlü demir-çelik ürün ihtiyacını karşıladığını hatırlattı.
Şirketin hem kendi ihtiyacını karşıladığını hem de Karabük'te bulunan irili ufaklı haddehanelerin de çalışmasına katkıda bulunduğunu belirten Ünal,
“1965 yılında Ereğli'de kurulan ERDEMİR ve 1977 yılında İskenderun'da kurulan İSDEMİR'in doğmasında önemli rol oynamıştır. 150 bin tonluk kapasitesiyle üretim yolculuğuna başlamıştır. Fabrika, üretimin 1 milyon tona çıktığı dönemleri de yakalamasına rağmen, 2002'ye gelindiğinde üretimin 300 bin ton düştüğü, kömür ve cevher stoklarının eridiği, borç batağı içinde ücretsiz izinlerin de başladığı kâbus dönemini yaşamaya başlamıştır. İşte tam bu döneme gelindiğinde, AK Parti hükümetinin işbaşına gelmesiyle hedefler koyabilen bir fabrika hâline gelmiştir. Bugün KARDEMİR, 72 metre boya kadar ray üretebilen tek sanayi kuruluşu hâline gelmiştir. Devlet Demiryollarımızın başlattığı demir yolu ulaşım seferberliğinde yerini almıştır. Ray, profil ve tren tekeri gibi katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini arttırmıştır. Çevre yatırımlarına da önem veren şirket yılda 3 milyon ton kapasiteye ulaşmıştır” diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir