Karabük Üniversitesinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Plastik atıkların piroliz yöntemiyle bertaraf edilmesi ve geri kazanımı” konulu seminer düzenlendi. 

Kaynakların daha verimli kullanılması, israfın önlenmesi, atık oluşumunun engellenmesi, atığın ayrı toplanması veya geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi o k tanımlanan “sıfır atık” konulu seminer 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlendi. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar’ın yanı sıra üniversitenin çeşitli birimlerinde görev yapan idari personel katıldı. Proje, Cumhurbaşkanlığınca başlatılan “Sıfır atık” kampanyasına destek vererek TR 81 bölgesinde endüstriyel kirliliğim önlenmesi, sanayi tesislerinden çıkan evsel ve sanayi atıkların bertaraf edilmesi ve bu atıkları ekonomik değeri yüksek ürünlere dönüştürerek geri kazanmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor. Karabük Üniversitesi, Karabük Belediyesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odasından oluşan konsorsiyum bütün Karabük’te atık yönetimi bilinci oluşturma adına birlikte projeyi yürütmekte.

“Hedefimiz bilinçli bir toplum oluşturmak” 

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, KBÜ personelinin sıfır atık konusunda daha da bilinçlenmesini sağlamak için böyle bir seminerin düzenlediğini ifade etti. Prof. Dr. Mustafa Yaşar sözlerinin devamından şunları söyledi “2008 Yılında Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü (EKÖK) projesine başlamıştık. Bu projede iyi bir mesafe kat ettik ve şu an bitme aşamasında. Tüm Türkiye’deki ağır sanayi de özellikle metal sektörü ve tüm diğer sektörleri de kapsayacak şekilde kirlilik başlamadan nasıl yok ederiz bu konuda çalıştık. 2023 yılından sonra tüm firmalar EKÖK belgesi alacak. Karabük Üniversitesi bu belgeyi tüm Türkiye’ye inşallah sağlamış olacak. Üniversitemiz, Karabük Belediyesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odasıyla bir proje daha yürüttük. Bu proje plastik atıklarım geri kazanımı hedefliyor. O konuda da bir tesis kuruyoruz. Bugün de özellikle üniversitemizdeki personelimizi bilinçlendirelim istedik. İstediğimiz kadar tedbir alsak da zorunlu tutsakta her şey insanda bitiyor. Bilinçli bir toplum oluşturmadığımız müddetçe yaptığımız hiçbir faaliyet işe yaramıyor. Gerçek manada üniversitemizde sıfır atığa inşallah ulaşırız.”

“Sıfır atık konusundaki katılımlar önem arz etmekte” 

Programa katılan ve sunumları gerçekleştiren KARÇED Mühendislik Müdürü Mehmet Kande KBÜ Personelinin sıfır atık projesi konusunda Türkiye’deki etkilerini, hedefleri ve dünyadaki çevre kirliliğine ne kadar etkisi olduğunu anlatmak amacıyla semineri yaptıklarını söyledi. Kande her bir bireyin sıfır atık kapsamındaki katılımları önem arz ettiğini belirterek sözlerini şu cümlelerle tamamladı. “Bilinçli bir toplumla gelecek nesillere daha çevreci bir yaklaşımla daha temiz bir dünya bırakmayı ümit ediyoruz.”

 KARÇED Mühendislik Teknik Müdürü Çevre Mühendisi Ebru Ünal “Sıfır Atık Projesi Eğitim” sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda konuyla alakalı yönetmelik, sıfır atık hiyerarşisi, kazanımlar ve sıfır atık sisteminden bahsedildi.

Editör: Haber Merkezi