Karabük Barosu, 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Baro sosyal tesislerinde gerçekleştirilen basın açıklamasına; Karabük Baro Başkanı Emrah Köklü, Kadın Hakları Komisyon Temsilcileri ve Karabük’te görev yapan avukatlar katıldı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Kadın Hakları Komisyon Temsilcisi Avukat Nuray Aydın gerçekleştirdi. Aydın, yaptığı basın açıklamasında bugünü hak arama mücadelelerinin doğum günü o k nitelendirerek şu sözlere yer verdi:
“8 Mart, hak arama mücadelesinin doğum günüdür. Bugün, kadınların, sonucu ölümlerle biten hak arama mücadelelerinin doğum günüdür. Acı ve ölüm, tarihe sembol o k kazınmış ve bu sembol, kadınların artık vazgeçmeyecekleri eşitlik ve hak arama mücadelelerinin deniz feneri olmuştur.
Dünyanın her yerinde bugün kadınlar, dayanışma ve mücadele ruhuyla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, aile içi ve toplumsal şiddete, ayrımcılığa karşı çıkmakta; kadın yönelik şiddetin önlenmesi için mücadele çağrısı yapmakta ve çözüm önerileri sunmaktadır. Çünkü kadınlar, ne yazık ki dünyanın her yerinde hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda saldırıya maruz kalmakta ve sömürüye uğramaktadır. Ülkemizde ise, kadına yönelik şiddette her geçen gün artış yaşanmakta; kadınlarımız fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta ve hatta yaşam hakları vahşice ellerinden alınmaktadır.
Emekçi Kadınların haklarını elde etmek uğruna can verdikleri mücadeleyi simgeleyen bu günde her türlü ayrımcılığa, şiddete ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Ayrımcılığın, şiddetin ve eşitsizliğin sözlü kınamalarla, norm ve yasal düzenlemelerle değil; insan olmak sebebiyle doğuştan kazanılan haklarla, eşit ve ayrımsız zihinlerle giderileceğinin farkındayız.”
" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">
“Çözüm, öncelikli o k zihinlerdedir”
Karabük Barosu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile
konuşan Avukat Nuray Aydın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün tarihçesi hakkında bilgiler verdi. Bununla birlikte kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında gerçekleştirilen projelerden bahsetti, KADES uygulamasının da önemine değinerek açıklamasına şöyle devam etti.
“8 Mart, kadın işçilerin ölümlerinin sebep olduğu acıdan doğmuştur ve kutlama günü değildir insan olmakla kazanılan hakları hatırlatma ve ayrımcılığın her türlüsüne karşı taleplerini söyleme ve eşit bireyler olduğumuzu haykırabilmenin günüdür.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiş olup tanıtım toplantısı ile kamouyu ile paylaşılmıştır. “Şiddete Sıfır Tolerans İlkesi” ile “Kadına Yönelik Her Türlü Şiddeti Önlemek” amacıyla yapılan proje çalışmalarına Karabük Barosu Kadın Hakları Komisyonu o k destek vermekteyiz. Kurumsal iletişim kanallarının artırılmasını, şiddetsiz bir toplum için bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütülerek toplumumuzda şiddete sıfır tolerans anlayışını yerleştirmeyi, Kadın Destek Uygulaması (KADES) 'nın ve ALO 183 Sosyal Destek Hattı'nın şiddet mağdurlarına yönelik sunduğu destek hizmetlerinin bilinilirliği ve kullanımının artırılmasını amaçlamaktayız. Karabük Barosu Kadın Hakları Komisyonu o k, eşitsizliğin, şiddetin, ayrımcılığın, hor görülmenin ve aile içi şiddettin giderilebilmesi için yapılacak her türlü yasal düzenlemenin yanındayız ve bu düzenlemelerin aynı zamanda sesi yüksek çıkan sözcüleriyiz.
Ancak, salt yasal düzenlemelerin ve yasal düzenlemelerin sonucundaki tedbirlerin yetmediğini biliyoruz. Palyatif tedbirler, bizi eşitliğin doğal ortakları yapmaktan uzaktır. Kadınlar bakımından daha adil bir dünya arayışımız ise hiç bitmeyecektir. Bundan ötürüdür ki, cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına yapılacak taleplerin de yüksek sesli sözcüleriyiz. Çözüm, öncelikli o k zihinlerdedir. Eşitlik doğuştan gelmektedir ve kişinin birey olabilme kaygısının oluşturduğu haklı eşitsizlikler dışında, tüm eşitsizliklerin karşısındayız.”
“Şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz”
Gerçekleştirileen açıklamada tplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve kadına şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelenin sürdürüleceği vurgusu yapıldı. Aydın, konuşmasında “Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Kadınlarını geri bırakan milletler geri kalmaya mahkumdur. "Ülkemizde gerçek demokrasiye ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek ancak kadın erkek eşitliğinin sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Dünün, bu günün ve yarının doğal eşitleri o k 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, her gün olduğu gibi, kadınların Cumhuriyetle ve Ulus rası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğimizi, kadına karşı ayrımcılığın, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.” ifadelerine
"> yer verdi.