Zonguldak İŞKUR İl Müdürü Okan Şentürk, Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi'nin artık 81 ilde uygulanmaya başladığını duyurdu.
Zonguldak’ta Kadın İstihdamı Ayrımcılık projesi (KİPAP) başladı. Kadın çalışanlar için ücret desteği 32 bin 500 liraya çıkarılırken çocuk bakım desteği içinse 7 bin 500 lira verilecek. Yapılan Proje desteği çalışan kadınlara 3 ay gibi bir süre içerisinde uygulanacak.
İŞKUR Zonguldak İl Müdürü Okan Şentürk yaptığı açıklamada ,“Ülkemizde daha önce 25 ilde pilot olarak uygulanan Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi, artık 81 ilde işverenlere yönelik olarak hayata geçirildi. Bu uygulamayla kadın istihdamının artırılması hedeflenmektedir.
Proje, Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİBA) olarak anılmaktadır. Üretimde kadın istihdamını desteklemeyi amaçlayan bu proje sayesinde işverenler, ihtiyaç duydukları iş gücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu olmadan yetiştirme imkânına kavuşmakta ve doğru işçiyi bulma olanağı elde etmektedir.
Proje Kapsamında İşverenlere Sunulan Destekler
Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi kapsamında, işverenler belirledikleri vasıflara sahip kadın adayları kendileri bulabilecekleri gibi, Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) başvurarak aday bulunmasına yönelik talepte de bulunabilirler.
Projeden faydalanmak isteyen işverenlerin aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:
İş yerinin imalat, bilgi ve iletişim, insan sağlığı veya sosyal hizmet faaliyetleri sektörlerinde faaliyet göstermesi,
En az 2 sigortalı çalışanı bulunması,
İŞKUR’a kayıtlı işveren olması,
Destek süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam sağlamayı taahhüt etmesi.
İşverenler, mevcut sigortalı çalışan sayısının %10’una kadar kadın istihdamı için başvuru yapabileceklerdir.
Kadın Çalışanlar İçin Şartlar ve Ücret Desteği
Projeden yararlanmak isteyen kadın adayların;
İşe giriş tarihi itibarıyla işsiz olması,
T.C. vatandaşı olması,
18-35 yaş aralığında bulunması gerekmektedir.
Kadın çalışanlara sağlanacak ücret desteği kapsamında;
25.000 TL maaş alan bir çalışanın 7.500 TL’si İŞKUR tarafından karşılanacak ve işverenin maliyeti 17.500 TL’ye düşecektir.
Çocuğu olan kadın çalışanlar için 3.000 TL olan çocuk bakım desteği, 7.500 TL’ye çıkarılacaktır.
Başvuru Süreci
Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi’ne başvurmak isteyen işverenler, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine, hizmet merkezlerine veya İŞKUR’un çevrimiçi sistemi üzerinden başvuru yapabileceklerdir.
Bu yeni uygulamanın tüm istihdam piyasasına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.