Hadrianaupolis Antik Kenti’nde Keşifler Devam Ediyor
17 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde ki Hadrianaupolis Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında yeni bulgu ulaşıldı.
Karadeniz’in Zeugması o k adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde son 5 yılda yapılan kazı çalışmalarıyla Antik Kenti’nin M.Ö 3500'lü yıl kadar dayandığı ortaya çıktı.
2003 yılında Kastamonu Müzesi Başkanlığı’nda başlatılan kazı çalışmaları KBÜ Arkaoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ersin Çelikbaş’ın koordinatörlüğünde devam ediyor.
Antik kente at, boğa, fil, panter, geyik, tavus kuşu gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaikler yer alıyor. 12 kilometrekare alanı içine alan bölgede iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar bulunuyor. Antik kentteki kazı çalışmalarında ayrıca kaya mezarı içinde iskeletler, antik döneme ait para, kemik toka ve bir unguentarium (gözyaşı şişesi), 2. yüzyıla ait mezar, 1800 yıllık adak levhası gün yüzüne çıkarıldı.
"Klise C Yapısında Erken Roma Dönemine Ait Yapı Ortaya Çıktı"
2017 yılından beri kazı çalışmalarının devam ettiği Kilise C yapısının altından Erken Roma Dönemi’ne ait yapı ortaya çıktı. Bulunan bu yapıyla birlikte Hadrianaupolis Antik Kenti'nin kuruluşunun M.Ö 1. yüzyıldan daha da eski olduğu, M.Ö 3500 yılına kadar gittiği tespit edildi.
Kazıların 12 aylık dönemle yapıldığını ifade eden Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ersin Çelikbaş, Antik Kentte yapılan çalışmaların uzun soluklu olduğunu ifade etti. Kazıların bilimsel ve turistik açıdan katkı sağlayacağını vurgulayan Çelikbaş, “Hadrianoupolis kazı ekibi tarafından bilimsel kazı devam edilirken, diğer taraftan kazılan alanların projeleri gerçekleştirilerek ziyarete açılması amaçlanmaktadır. Hava şartları el verdiği sürece devam etmesini planlıyoruz. Hadrianoupolis kazısının meyvelerini almaya başladık. Özellikle bilimsel açıdan çok önemli bulgu rastladık. 17 yıldır Hadrianoupolis’te çalışmalar devam ediyor, yapılan çalışmalarda bizden önce önemli bilgilere ulaşmışlardı. Bizim farklı noktalarda yaptığımız çalışmalar daha farklı bilgilere ulaşmamızı sağladı. Bugüne kadar yapılan yayınlarda Hadrianoupolis'in 2 bin 100 yıllık, yani M.Ö 1. yüzyıl Geç Hellenistik'e ait bir dönemde ilk kurulma evresinin olduğu söyleniyordu. Bu yılki kazılar bize Hadrianoupolis coğrafyasında, kentinde yerleşimin Geç Kalkolitik dönemde başladığını gösterdi. Bu da günümüzden yaklaşık 5 bin 500 yıl öncesini işaret etmektedir. Hadrianoupolis'in tarihi bilinenin 3 bin yıl daha gerisine, geçmişine gittik. Bunu somut verilerle destekledik. Güney nekroplünde yapmış olduğumuz çalışmalarda Geç Kalkolitik döneme ait olabileceğini tahmin ettiğimiz ‘sunu çukurları’ ve bunların içerisinde seramik buluntular ortaya çıktı" dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir