Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Yeşil, 6 Şubat Depremi hakkındaki “K-Ömür” belgeseliyle ve maden işçisi alımı için açıklamalarda bulundu.

Başkan Yeşil, çok sayıda madencinin emekli olması üzerine yeni işçi alımı yapılması gerekliliğini ifade etti.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünün ardından yaptığı açıklamada, madencilerin afet bölgesinde gösterdiği fedakârlıkları anlatan “K-Ömür” belgeselinin deprem gerçeğini unutmamak adına yaptıklarını ifade ederek aynı zamanda, madencilik sektörünün yaşadığı işçi açığına da dikkat çekti.

Depremin büyüklüğüne ve etkilerine değinen Hakan Yeşil, şöyle konuştu:

“Ne yazık ki Türkiye’de, dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde 11 ili kapsayan çok büyük bir deprem yaşadık. Bu büyük felaket sonucu 11 ilimiz ağır bir yıkımla karşı karşıya kaldı ve 53.000’in üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Böyle bir faciayı unutmamak ve unutturmamak adına biz de Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bir belgesel hazırladık. Bu geniş alanda görev yapan madenci kardeşlerimizin yaptığı çalışmaları, gösterdikleri kahramanlıkları anlatmak bizim görevimizdi. Bu doğrultuda, kendi basın birimimiz tarafından hazırlanan bir belgesel sunduk ve kamuoyundan olumlu tepkiler aldık. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızdan çok sayıda mesaj aldık, teşekkürlerini ilettiler. Ancak biz, bunun zaten bizim görevimiz olduğunun bilincindeyiz. Bu belgeseli hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Unutturmayacağız.” diye konuştu. 

Belgesel ilgili yarışmaya katılma gibi bir düşüncelerinin olmadığını ifade eden Başkan Yeşil, “Bizim böyle bir beklentimiz yok, ancak bu belgeselin değerlendirileceğini düşünüyoruz. Arşivlerde yalnızca bir film ya da kısa metrajlı bir program gibi kalmasını istemiyoruz. Deprem, bizim gerçeğimiz. Bugün olduğu gibi, bir yüzyıl ya da iki yüzyıl sonra da bu gerçek var olmaya devam edecek. Önemli olan, bu tür felaketlerde can kaybını en aza indirmek. Belgeseli de bu amaçla hazırladık. Tekrar bu acıları yaşamamak için her an depreme hazırlıklı olmalıyız.” dedi. 

Madencilerin deprem bölgesindeki çalışmalarının önemine değinen Başkan Yeşil, “Madencilerimizin deprem bölgesindeki çalışmalarının yanı sıra, bir diğer önemli konu da madencilik sektörünün giderek kan kaybetmesi. Özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan arkadaşlarımızın kurumu ayakta tutmak için verdikleri çabaları ve personel eksikliğini sürekli gündeme getiriyoruz. İşçi alımına ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyoruz. Uzun vadede işçi açığı büyüdüğünde, sektörde bilgi ve deneyim kaybı yaşanıyor. Emekli olan deneyimli arkadaşlarımız, bilgi ve tecrübelerini yeni gelenlere aktaramadan ayrılıyorlar. Biz bu sorunu yıllardır dile getiriyoruz ve anlatmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

Hak kaybı yaşamamak adına 960’ın üzerinde madencinin emekli olduğunu aktaran Başkan Yeşil,  “Belirli bir süre çalışan arkadaşlarımız, yasal olarak hak ettikleri emeklilik süresi dolduğunda emekliye ayrılıyorlar. Ancak emeklilik yasasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, TTK ve diğer kamu kuruluşlarında çalışan birçok kişi, ileride mağduriyet yaşamamak adına bir an önce emekli oldu. Son olarak TTK’da 960’tan fazla çalışan emekliye ayrıldı ve bu arkadaşlarımızın tamamı işlerinde deneyimli ve uzmandı.” dedi. 

Son günlerde Ege bölgesinde meydana gelen depremlere değinen Başkan Yeşil, “Şu anda herkesin gözü kulağı Ege Bölgesi’nde. Biz madenciler, ülkemizin her yerinde göreve hazırız. Ne zaman ihtiyaç duyulursa, karşılık beklemeden canla başla çalışmaya hazırız. İnşallah bir daha böyle büyük bir felaketle karşılaşmayız. Ancak deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız ve böyle zamanlarda madencilere her zaman ihtiyaç var. Hem Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu yaşatmak, üretimi artırmak hem de özellikle deprem gibi felaketlerde hızlı müdahalede bulunabilmek için tecrübeli madencilere ihtiyacımız var. Bu nedenle, TTK’ya yakın zamanda personel alımı yapılması için taleplerimizi ileteceğiz. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili çalışmalarımıza başlayacağız.” dedi.

Kaynak: haber merkezi