"Bu Mesleğin Son Temsilcileri O k Biz Varız"
Safranbolu ilçesinde son 4 demirci ustası 225 yıllık Demirciler Çarşısı'nda mesleklerini devam ettirmenin gururunu yaşıyor.
Osmanlı Padişahlarından 3. Selim’in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796'da yaptırılan tarihi Demirciler Çarşısı, aradan geçen 225 yıla rağmen ayakta kalmaya devam ediyor. Kurulduğunda 40 demirci dükkanının yer aldığı ve 1924 yılında 105 dükkana çıkan tarihi çarşıda demirci ustalarının iş yerlerini tek tek kapatmasıyla yalnızca 4 usta kaldı.
18. ve 19. yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve yaşama biçimi ile teknolojisini yansıtan tarihi Safranbolu Evleri ve konaklarına kilitleri, tokmakları ve demir süslemelerinin yanı sıra Osmanlı tarihini anlatan filmlerde kullanılan kılıç, kalkan, miğfer gibi değişik malzemeler de yapan az sayıdaki demirci ustaları 225 yıllık çarşıda mesleklerini sürdürmenin gururunu yaşıyor.
Akçasu deresinin iki yakasına kurulan ve sıcak, soğuk demircilik el sanatlarının üretildiği tek lonca olan Demirciler Çarşısı turistlerin ilgisini çekiyor.
Safranbolu’da her mesleğin kendilerine göre arastaları olduğunu aktaran UNESCO tescilli kilit ustası Hüseyin Özdemir, “Onlardan biri de demirciliktir. Diğer meslekler orijinalliklerini kaybedip, hediyelik eşya o k kullanılmaya devam ediyor.” dedi.
Demircilik mesleğinin artık tükendiğini ifade eden Özdemir, yapılan ürünlerin iki-üç asırlık olduğunu belirtti.
Tarihi Demirciler Çarşısı hakkında bilgi veren Özdemir, ecdadın yaptığı eserleri bugüne taşıyıp devam ettirdikleri için mutlu olduklarını ve gurur duyduklarını söyledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir