Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili yayınladığı bir bildiri ile haddehane ve tekstil fabrikaları gibi şehir ekonomisinin lokomotif kuruluşu firma seslendi.
Dünyada yayılan ve ülkemizde de görülen koronavirüs salgını devam ederken, virüse karşı ülke o k bir takım önlemler alınmaya devam ediliyor.
Maddi ve manevi yaşanan bu zor günlerde Karabük'te yöneticiler tarafından birlik ve beraberlik çağrıları yapılıyor.
Bu kapsamda Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili iş dünyasına çağrıda bulundu.
Başkan Vergili çağrısında ise;
“Bu kural uyarak iş yerinizin ve Karabük’ün daha güvenli olmasını sağlayacaksınız. Bu zor günlerde çalışmanızın ekonomiye sağlayacağınız desteğin son derece önemli olduğunuzu bilmekteyiz. Bu vesile ile çalışmalarınızın kolay geçmesini, bereketli olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.” dedi
Başkan Vergili şehirdeki büyük işletmelere gönderdiği mesajının devamında iş adamlarına şu çağrıları yaptı:
"Şu anda COVID-19'u önlemek için bir aşı bulunmamaktadır. Salgını önlemenin en iyi yolu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. COVID-19’un işyerinize ulaşmaması için önleyici tedbirler derhal alınmalıdır. Bu tedbirler COVID-19'un yayılmasını engeller veya yavaşlatabilir. İşverenler aşağıdaki hususları dikkate almalıdır. İş yerine, fabrikaya girecek herkes için temassız ateş ölçerle ateşlerinin ölçülüp 37,0 dereceden düşükse iş yerine, fabrikaya girişine izin verilecek. Eğer ateşi 37,8’in üzerinde ise personelin, kişinin Sağlık Kuruluşuna sevkinin sağlanacaktır. İş yerine girecek ziyaretçi 3'ncü kişi şoförlere girişte maske ve eldiven verilecek ve nasıl kullanılacağı anlatılacaktır. İş yerinde bulunan yemekhaneler, soyunma odaları, duşlar, karthaneler ve çay ocaklarının günlük o k dezenfektasyonu yapılacaktır. Çalışanların kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde, ofis, yemekhane, tuvalet, soyunma odası, çay ocağı gibi yerlerin girişlerinde hijyenik el dezenfektasyon sıvılarının konulacaktır."
"Bilgilendirmeler Tüm Çalışan Duyurulacaktır"
Çağrısında iş yeri düzenlemelerine de değinen Başkan Vergili;
"
Yemekhanelere çalışanlar grup grup alınacak, yan yana ve karşı karşıya oturmaması için oturma düzenlerinde değişiklik yapılacaktır. Masalar ve oturma düzenleri buna göre ayarlanacaktır. Çalışanların iş kıyafetlerini günlük o k 60-90 derecede yıkanması gerektiği konusunda bilgilendirmeler tüm çalışan duyurulacaktır. Su ve çay içmek için tek kullanımlık bardaklar temin edilecek ve kullanım sonrasında uygun toplama poşetlerine bunların atılması sağlanacaktır. Poşetler sık sık ağzı bağlanarak iş yerinden uzaklaştırılacaktır. Servis araçlarının her inip binmeden sonra dezenfeksiyonu sağlanacaktır. Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanacaktır. Servis araçlarının taşıma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alınarak, yolcu kapasitesinin yarısını geçmeyecek şekilde yolcu bulunması sağlanacaktır. Araç girişlerine el dezenfektanları konulacak ve seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcular cerrahi maske takacaktır. Çalışanların hasta olduklarında evde kalmalarını teşvik edilmelidir. Öksürük ve hapşırma görgü kurallarını içeren ve el hijyeninin önemini anlatan afiş, poster, talimatlar herkesin görebileceği diğer alan asılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Koronavirüs salgını konusunda çalışanların bilgilendirilmeleri gerektiğini de vurgulayan Başkan Vergili;
"
Çalışan tek kullanımlık mendiller ve biyolojik atıklar için ayrı çöp torbaları sağlanmalıdır. Temizlik personeline, çöplerin içeriğine temas edilmeden boşaltılması için gerekli uygulamalar yaptırılmalıdır. Çalışanlar, iş yeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmelidir. İş yerinde çalışanların kullanımı için yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalıdır. Hassas risk gruplarında yer alan ve kronik hastalığı bulunan çalışanların izine çıkartılması sağlanmalıdır. Bir çalışanın COVID-19 olduğu tespit edilirse, işverenler diğer çalışanları için COVID-19'a maruz kalma olasılıkları konusunda bilgilendirme yapmalıdır. Sağlık kuruluşları ile irtibata geçmelidir. Ara dinlenmeler ve yemek molaların da çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde olacak şekilde planlanacaktır. İş yerinde asansör varsa mümkün olduğunca kullanılmaması, temas edilen yüzeylerin sıklıkla dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Çalışma ortamlarına yeterli sayıda elle temas edilmesine gerek duyulmayan çöp kutularının yerleştirilmesi gerekmektedir" dedi.
"Yemekhane vb. alanlar sık aralıklarla dezenfekte edilmeli"
İş yerlerinde ki yemekhanelerde de bir takım hijyen önlemlerinin alınması gerektiğini söyleyen Başkan Vergili;
"
Tuvalet, banyo ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesinin bulundurulması gerekmektedir. Ortak kullanım alanındaki su sebilleri ve çay makinelerinin mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Mümkünse, yemekler ve içecekler tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılmalıdır. Yemekhane ve dinlenme alanları sık aralıklarla dezenfekte edilmelidir. Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanması gibi kişisel hijyen kurallarının uygulanması. Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak gibi malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunumu sağlanmalı. Yemekhane görevlilerinin kişisel hijyen kurallarına uygun davranması ve ağız burun bölgesini kapsayacak şekilde maske, eller için eldiven ve kafasında bone olacak şekilde uygun kişisel koruyucu donanımlar kullanmalı." diye konuştu.
Başkan Vergili son o k;
"
Hastalıkla ilgili bu güne kadar ve bundan sonra almış olduğunuz tedbir ve yaptığınız çalışmaları bizlere bildirmenizi rica ederiz." sözlerini ifadelerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi