Balkan Levhaları Geleceğe Işık Tutuyor
Karabük’ün Safranbolu ilçesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunuyor. Tarihi ev ve iş yerleri yıllar önce soyut o k dini inanç ile birlikte somut o k da sigorta yapıldı. Yangın, deprem ve yıldırıma karşı koruma altına alındığını gösteren "Balkan" levhaları geleceğe aktarılıyor.
Osmanlı mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı’nın parmak izi" o k anıldı. Safranbolu’da, genelde evler 2 ya da 3 katlı binalardan oluşuyor. Çoklu nüfus nedeniyle 8 oda bulunurken, yapıların ahşap kapı ve tavanları süslemeleriyle güzel görüntü oluşturuyor.
"Ya Celil", "Ya Hafız", "Maşallahü Kane" gibi tevekkül sözleriyle soyut o k korumaya çalışırken, somut o k da koruma altına alındı. O dönemde Safranbolu halkı evlerini yangın, deprem ve yıldırım karşı korumak için 1912’de Bulgaristan’da kurulan "Balkan" sigorta şirketine evlerini sigortalattı.
Sigortalatılan evlerin girişlerine sigorta şirketine ait levha asılırken, zamanla bu levhalar kayboldu. İlçede bazı tarihi evlerde bu levha rastlanıldı. Bu uygulamanın Safranbolu’da ticari kültürün, riski karşılama becerisi ve bilgisinin somutlaştığı örnekler o k görülüyor.
Kent üzerine araştırmalar yapan ve kitapları bulunan araştırmacı yazar Aytekin Kuş açıklama yaptı. Safranbolu’nun geçmişin geleceğe taşınmasında en büyük örnek olduğunu söyledi.
Safranbolu’nun eski yaşama sanat ve güzelliğinin bugüne aktarımının kolay olduğu bir ilçe olduğunu ifade etti. Kuş, "Safranbolu kendine özgü yaşam biçimini bazı felsefelerle yüklemiş eski zaman tanığıdır. Bunu soyut ve somut örneklerle gösterebiliriz. Evlerimizde yangına, depreme, yıldırıma karşı tevekkül sözleri vardır. Bunlar ’Ya Celil’, ’Ya Hafız’, ’Maşallahü Kane’ gibi. Bunun dışında somut o k evlerin sigorta edilmesiyle sonuçlanmış. Bunları Safranbolu evlerinde görmek mümkün. Balkan sigorta 1912’de Bulgaristan’da kurulmuş. Safranbolu evlerinin ve iş yerlerinin sigortasını yapmış. Sigorta geleceğe karşı bir güvence oluşturma birikim ve kazanımıdır. O nedenle bazı hemşehrilerimiz bu riski karşılamak amacıyla sigortalamışlar. Zaman içerisinde bu levhalar kayboldu. Bir iki örneği bugün görebilirsiniz. Bu Safranbolu’daki ticari kültürün, riski karşılama becerisi ve bilgisinin somutlaştığı örnekler. Safranbolu yaşantısını yalınlık içerisinde soyluluk geleneğiyle sürdürmüştür. Her öğesinde geçmişin geleceğe taşınmış izlerini görmek mümkündür" diye konuştu.
" width="780" height="420" frameborder="0" scrolling="no">