Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Brahima Sere ve beraberindeki heyetle Karabük'te bir dizi ziyaretlerde bulundu.
27. Yasama Dönemi Türkiye-Burkina Faso Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Karabük Milletvekili Niyazi Güneş’in davetlisi o k resmi temaslarda bulunmak üzere Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Brahima Sere, Burkina Faso Kültür Ateşesi Edwige Zagre ve Burkina Faso Ekonomi Müsteşarı Ousmane Omar Barry, Mütercim Tercüman Emine Belgemen’in bulunduğu heyet Karabük’e geldi.
Karabük'te çeşitli ziyaretlerde bulunan heyet Karabük Valiliği'ni ziyaret etti. Heyet daha sonra Karabük Üniversitesi'ni ziyaret etti. Rektör Polat heyeti makamında ağırladı.
"Üniversiteler Arası Protokol İmzalayarak Resmiyete Kavuşturmak İstiyoruz"
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ziyarette, Burkina Faso heyetini Karabük’te ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.
Prof. Dr. Refik Polat; “Şu anda Karabük Üniversitesinde iki Burkina Faso uyruklu öğrencimiz bulunuyor. Karşılıklı olumlu bir ortam içerisindeyiz. Bunu üniversiteler arası bir protokol imzalayarak resmiyete kavuşturmak istiyoruz. Bu amaçla bizde sizleri Ankara Büyükelçiliğinde ve sonrasında Burkina Faso’ya gelerek Eğitim Bakanlığınız ile ve üniversite rektörleri ile görüşmeler neticesinde ilişkilerimizi kurumsallaştırmak istiyoruz. Ziyaretinizden dolayı sizlere ve bu ziyaretin gerçekleşmesine vesile olan 27. Yasama Dönemi Türkiye-Burkina Faso Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Karabük Milletvekili Niyazi Güneş Beyefendiye iki ülke arasında böyle bir dostluk ve kardeşliğin gelişmesine vesile oldukları için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Büyükelçi Brahime Sere, Rektör Polat’a teşekkür ederek, ikili işbirliği ve öğrenci değişimi konularında görüşmelerde bulunmak üzere konusunda uzman yetkililerle ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti. Büyükelçi Sere karşılıklı anlaşmalar yapmak üzere hazır olduklarını ifade etti.
"Afrika'da Büyükelçilik Sayımız 42'ye Yükselmiştir"
Ziyarette konuşan Karabük Milletvekili Niyazi Güneş Afrika ülkeleri ile kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmek istediklerini belirtti.
Niyazi Güneş “Bu kapsamda Afrika’da faaliyet gösteren Büyükelçilik sayımız 2019 yılı sonu itibariyle 42’ye yükselmiştir. Bizler sizinle kardeşlik ilişkileri doğrultusunda bağlar kurmak istiyoruz. Avrupa ülkelerinden farklı yaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Görüşmede hazır bulunan Burkina Faso uyruklu öğrenci Mohammad Abdoul Rachıd ile tanışan Büyükelçi Sere öğrencinin Türk dilini çok iyi konuşması karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Karabük Üniversitesi’nde Ulus rası Politik Ekonomi öğrencisi olan Rachıd 3 yıldır Karabük’te bulunduğunu, 100.yılda ikamet ettiğini, şehir ve üniversiteden memnuniyetini dile getirdi.
Ziyarette Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Prof. Dr. İzzet Açar, Prof. Dr. Mücahit Coşkun,
KBÜ Genel Sekreteri Lütfü Köm, Karabük Üniversitesi Ulus rası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Önalan, KBÜ Ulus rası Öğrenci Koordinatörü Öğr. Gör. Kerim Tanış da hazır bulundu. Hediye takdiminin ardından ziyaret kampüs gezisi ile sona erdi.