Her il kendine özgü efsaneleriyle geçmişten günümüze gelmiştir. Karabük efsaneleri de birçok kişi tarafından merak edilirken özellikle de efsaneler arasında en çok dikkat çeken adam kurutma kayası efsanesi oldu. Adam kurutma kayası efsanesine göre kulaktan kulağa yıllarca gelen bu efsane sizleri de oldukça şaşırtacak. 

Büyüklerimizin küçüklere anlattığı efsaneler arasında en etkileyici olanlardan birisi de Karabük'e aittir. Adam kurutma kayası efsanesi adından da belli olduğu üzere oldukça dikkat çeken bir efsanedir. Duyduğunuzda hafızanızdan silinmeyecek efsane birçok kişi tarafından merak edilmektedir. 

ADAM KURUTMA KAYASI EFSANESİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinde yer alan adam kurutma kayası efsanesi şu şekilde yer almaktadır;

Yörede bir zamanlar cezalandırılmak istenen kişilerin bu kayaya yatırıldığı, adamın çok geçmeden sıcağın etkisiyle saca dönen bu kayalar üzerinde kuruyup kaldığı inanışı yaygındır. Buna ilişkin şu efsane anlatılır.Zamanın birinde bu yörede çok acımasız, zalim bir bey yaşarmış. Aklına esti mi insanları köpeklerine paralatıp, diri diri gömen beyin en büyük eğlencelerinden biri de yakaladığı kişileri kızgın saç üzerinde namaza durdurup ayakları yandıkça zıplamalarını izlemekmiş.

Günlerden bir gün bey amansız bir hastalığa yakalanmış. Ülkesinin tüm hekimleri bir çare bulamamış. Bir gece acılar içinde kıvranırken rüyasında Hızır’ı gürmüş. Hızır: Senin derdinin dermanı Adam Kurutma Kayasındadır. Kayalara varıp üstündekileri çıkar, iki rekat namaz kılıp Tanrı’ya yakar, der. Ertesi gün bey kayalara gider, soyunur, kayaların üstüne çıkar. Namaza duracaktır ama, kaya güneşten o kadar kızmıştır ki ayakları yanmaya başlar. Hoplaya zıplaya güçlükle namazı tamamlar. Ellerini dua için açtığında kulağına Hızır’ın sesi gelir.

“Ey acımasızların acımasızı. Sen ki zavallı insanlara layık gördüğün azabı kendinde denedin, artık tövbe et, kötülüklerinden arınmak için halkına yardımcı ol ki şifa bulasın”. Bey yaptıklarına tövbe edip bir daha kötülük yapmayacağına ant içer. Bir süre sonra da iyileşir. Yörede bu kayaların kimi hastalıkları iyi ettiği inancı günümüzde de yaygındır.

Editör: Umut Köse