Editör: Haber Merkezi
2021'de Karabük-Zonguldak Arası Trenler İçin Kaç Yolcu Taşındı?
Vali Fuat Gürel, kurum denetimleri kapsamında Karabük Gar Müdürlüğünü ziyaret etti. Vali Gürel, Gar Müdürü Aydın Çeştepe’den 2021 yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Karabük Gar Müdürlüğünün tarihçesi, Devlet Demir yollarının yapılanması, misyon ve vizyonu hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan Gar Müdürü Çeştepe, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünün 8 bölge müdürlüğü o k yapılandığı ülkenin 7 büyük limanında da müdürlükleri bulunduğunu söyledi.
Ankara’da bulunan 2. Bölge Müdürlüğüne bağlı Irmak-Zonguldak hattının 293 kilometresinde bulunan Karabük Gar Müdürlüğünün 1932 yılında yapıldığını, 1935 yılında hattın açılışı gerçekleştirildiğini belirtti. 12 bin 532 kilometrelik demir yolu ağının 119 kilometrelik kısmı il sınırları içerisinde bulunduğunu aktaran Çeştepe, müdürlük o k 159 bin 729 metrekare işletme sahası üzerine konuşlandıklarını kaydetti.
İl sınırları içerisinde bulunan demir yolu ağının, Zonguldak yönünden Kayadibi İstasyonu ile başlayıp, Çankırı yönünden İsmetpaşa istasyonu ile bittiğini ve Yeşil Yenice ile Eskipazar İstasyonlarının da bulunduğunu vurgulayan Çeştepe, yolcu taşımacılığının Karabük-Zonguldak arasında yapıldığından karşılıklı o k bu taşımacılığın 4 yolcu treni ile gerçekleştirildiğini, yol çalışmaları nedeni ile Karabük-Çankırı yolcu trenlerine ara verildiğini, Karabük-Zonguldak arasında çalışan trenler için 2021 yılı içerisinde 55 bin 448 adet bilet satıldığını belirtti.
Yük taşımacılığının Zonguldak-Karabük-Ülkü arasında karşılıklı 6 tren, Çankırı-Karabük arasında karşılıklı 10 tren ile yapıldığını, özellikle KARDEMİR'in ham madde taşımalarının büyük bir kısmının TCDD taşımacılığa ait trenlerle gerçekleştirildiğinden yük taşımacılığının bölge için büyük bir öneme sahip olduğunu, 2021 yılında 5 milyon 462 bin 098 ton taşıma gerçekleştirildiğini, miktarın TCDD’nin gerçekleştirdiği taşımaların yaklaşık yüzde 18'ine tekabül ettiğini belirtti. Ayrıca Filyos Limanının açılması ile taşınan yük sayısı ve çeşitliliğine katkı yapacağını taşımanın 9 milyon tona çıkmasının planlandığını kaydetti.
Çeştepe, Yurt dışı taşımalarının Türkiye-Avrupa, Türkiye-Orta Doğu ve Türkiye-Orta Asya ülkelerine yapıldığını bölgeden de bu kapsamda özellikle İran'a ihracat yapı k yurt dışı taşıma gerçekleştirildiğini söyledi.
Mevcut demir yolu şebekesinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve daha verimli hale getirilebilmesi için yürütülen yatırım paralel o k yeni yatırım devam edildiğini, Irmak-Karabük-Zonguldak hattının rehabilitasyonu projesi kapsamında Avrupa Birliği'nden temin edilen kaynakla sinyalli hale getirildiğini aktaran Çeştepe, ayrıca aynı hattın elektrifikasyonu hale getirilmesi için projelendirilme çalışmalarında devam ettiğini kaydetti.
Irmak –Zonguldak demiryolu hattında km322+630 Balıkısık Yeşil Yenice arasında Hidrolik demiryolu köprüsü yenilendiğini, Irmak-Zonguldak hattı Ülkü İstasyonunda Karabük Cihetine 1120 metre uzunluğunda Kör Yol yapılması işinde yol ferşi (döşeme) travers ray döşemesi tamamlandığını, makas montajı ve yol tamiratı yapılacağını, Irmak-Zonguldak hattı Km 278+370--278+440 arasında Taş duvar ve pere kaplama yapılması projesinde temel betonu tamamlandığını, taş örme işçiliği başladığını belirtti.
2022 yılında ise; Irmak-Zonguldak Hattı Km 304+065 304+305 arasında 240 metre Tünel yapılması planlandığını, Karabük garda şehir merkezin de demiryolu üzerinden üst geçit yapılması çalışması ile Çayan Mahallesinde bulunan Toki Konutlarından karşıya geçiş için alt geçit inşaatının tamamlandığını il sınırları içerisinde bulunan durak bekleme yeri yapılması işine de başlandığını ve projenin devam ettiğini ayrıca Karabük–İsmetpaşa istasyon binalarının restorasyon projesi kapsamında yenileme çalışmalarına başlanacağını ifade ederek 2022 yılında yolcu taşımacılığında %20’lik artışın hedeflendiğini kaydetti.
Verdiği bilgiler için DDY Gar Müdürü Aydın Çeştepe’ye teşekkür eden Vali Fuat Gürel kurum personeline çalışmalarında başarılar diledi.