Konuyla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık şunları söyledi:
"Bakanlığımız 2017 yılında Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline geçti. Bu kapsamda 81 il ve 922 ilçenin hepsini birer havza ilan etti. Burada yetişecek olan ürün desenlerini belirledi. Bunlar, bizim sahada yapmış olduğumuz çalışmalar, TÜİK verileri, üreticilerimizin ürün desenleri tercihleri dikkate alınarak belirlendi. Bu havza modelinde amaç, her ürün grubunu yetiştirdiği havzada desteklemek ve yeni planlar, programlar yapmaktadır. Karabük il ve ilçelerinde ana ürün o k yetiştirilen, buğday, arpa, yem bitkileri, nohut, mısır ile merkez ilçe için çeltik destekleme havza modeli kapsamına alındı. Bunun haricinde diğer ürün grupları ilimizin havza desteklemesinde yoktu”“Ayçiçek üretimi tarımsal destekleme alanı içerisine alındı”
Geçen yıl itibariyle Eskipazar ilçesinde deneme amaçlı 350 dekar alanda ayçiçeği projesi yaptıklarını belirten Ayvalık, “Üreticilerimiz bu üretime devam edeceklerini ifade edince konuyu bakanlığımıza ilettik. Cumhurbaşkanımızın imzası ile yayınlanan kararname ile Eskipazar ilçemizde ayçiçek üretimi tarımsal destekleme alanı içerisine alındı” ifadelerini kullandı.“İki bin dekar alanda ayçiçek ekeceğiz”
“Tebliğin yayınlaması ile arkadaşlarımız sahada çalışma yapıyor” diyen Ayvalık, “Şu an 2022 yılı için 2 bin dekar alanda ayçiçek ekmeyi hedefliyoruz. Üreticilerimizin ilk etapta olan tohum tedariki ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Hangi çeşit ekeceğimizi belirleyerek bağlantıları yaptık. Yakın zamanda tohumu getirip, yüzde 75 maliyeti karşılayacağız. Yüzde 25’ini üreticimizden almak koşulu ile destekleme modelini uygulayacağız. Üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ye kayıtlı olan arazileri için mazot gübre ve fark ödemelerini alabilecekler” şeklinde konuştu. Çetin, bu seneki 2 bin dekar alanda gerçekleştirilecek ekimin, gelecek yıllarda piyasa şartlarına göre artış gösterebileceğini, önemli olanın bu rakamlarla da olsa sürdürülebilir ve devamlı olması gerektiğini söyledi.
Editör: Haber Merkezi