"15 Kilogram Gibi Bir Ürün Bekliyoruz"
Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 40 bin liradan satılan safran bitkisinin hasadı başladı.
Kilosunun 40 bin liradan satılması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" o k adlandırılan safran bitkisi, bu yıl mevsimin kurak geçmesinden dolayı hasadı 10 gün geç başladı. Hücre yenileme ve vücut direnci yükseltme özelliği de bulunan Safran bitkisi, özellikle korona virüs salgını nedeniyle en rağbet gören ürünlerin başında geldi. Yılmaz," Korona virüs döneminde vücut direncini artırdığı için vatandaşlar safran talebinde bulunuyor. Bunları kullandıkları bitkisel macun karıştırıyorlar" ifadelerine yer verdi.
İnsan gücüyle ekimi yapılan safran soğanı, ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veriyor. Daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülen soğanlar, başka alana dikiliyor. Üç yılın sonunda soğanların söküldüğü toprak da bir kaç yıl dinlendiriliyor.
16 çiftçi tarafından 30 dekar alanda ağustos ayında ekimi yapılan ve ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safranın, kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satı k üreticisine gelir kaynağı oluyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir